default_mobilelogo

Nieuws

Een domotica installatie kan in elk huis geplaatst worden en levert talrijke voordelen op gebied van comfort, veiligheid en energie :

 

COMFORT

Domotica maakt het leven makkelijker. Zo kan je meerdere routinehandelingen samen uitvoeren. Filmpje kijken ? Met één druk op de knop springt de tv op, wordt de verlichting aangepast en gaan de rolluiken naar beneden. Eén druk op de knop als je naar je werk vertrekt en alle lichten gaan uit en de verwarming en elektrische apparaten worden uitgeschakeld.
Deze verzameling van commando’s worden scenario’s genoemd. Je kan die scenario’s zelf creëren, aanpassen en al dan niet automatisch laten uitvoeren op vaste tijdstippen of met één druk op de knop.

  

VEILIGHEID

Domotica kan ook bijdragen tot de veiligheid in en om je woning. Met behulp van camera’s, die ook dienst kunnen doen als videofoon, kun je alles in en rondom je huis in de gaten houden en inbrekers afschrikken. 

Je kan inbrekers ook op het verkeerde been zetten door op bepaalde tijdstippen de rolluiken op en neer te laten gaan en lichten uit en aan te knippen, zodat je huis een bewoonde indruk geeft als je op reis bent. Je kan ook een noodscenario programmeren voor het geval dat een inbreker toch zijn slag probeert te slaan. Dan beginnen de lichten te flikkeren, de radio springt loeihard aan, … 

 

ENERGIE

Lichten met bewegingssensors die pas aanspringen als je de kamer binnenkomt en na een bepaalde tijd uitdoven, is een simpel voorbeeld van hoe domotica kan snoeien in je energiefactuur. Maar je kan ook verder gaan. Met zoneverwarming kan je je huis heel gericht per kamer of zone verwarmen. Van elke zone kan je de exacte temperatuur op het centrale scherm aflezen en met één toets bijsturen. Domoticasystemen zijn doorgaans standaard uitgerust met een alles uit-knop. Voordat je de deur uitgaat, kan je met deze functie alles in het huis uitschakelen : lichten, verwarming, elektrische apparaten. Zo verbruikt geen enkel toestel onnodig energie.

 

(bron www.livios.be)